6 lutego 2012

Ekspresowa babka

Pamiętacie taką piosenkę?
"najłatwiejsze ciasto w świecie - tak, tak, tak,
nic a nic się go nie gniecie - tak, tak, tak"

Taka właśnie jest ta babka - w godzinkę mamy ciacho - proste a zadziwiająco smaczne :)

(przepis z mojej ukochanej Kuchni Polskiej, nieco zmodyfikowany przeze mnie)

25 dkg masła
15 dkg cukru (oryginalnie jest 20 dkg ale jak dla mnie wychodzi za słodka)
1 op. cukru waniliowego
4 jajka
15 dkg mąki pszennej
10 dkg mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki kakao
szczypta soli
otarta skórka z cytryny lub aromat cytrynowy (3-4 krople wystarczą)
forma do babki z kominem, wysmarowana masłem i obsypana mąką

Mikserem utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, sól i skórkę cytrynową/aromat. Wymieszać mąki i proszek do pieczenia. Cały czas ucierając dodawać do masy mąkę.

Ok 2/3 ciasta przelać do foremki. do pozostałej części domiksować kakao. Wyłożyć na górę jasnego ciasta.
Piec ok 45 - 50 minut w temp. 180 st (przed wyjęciem koniecznie sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy ciasto jest upieczone).

Jak widać od wczorajszego popołudnia niewiele zostało (po zrobieniu zdjęcia jeszcze mniej ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz